ßßß Cookit - przepis na KAWOWY MUS RYŻOWY Z BANANOWYMI "LODAMI"

KAWOWY MUS RYŻOWY Z BANANOWYMI "LODAMI"

nazwa

Wykonanie

Te bananowe lody już dawno zawładnęły moim podniebieniem! Są banalne w wykonaniu, pyszne, naturalnie słodkie, zdrowe! Czego chcieć więcej? Dodatkowo idealnie nadają się do tego, aby zacząć nimi dzień. Kiedy wczoraj wieczorem dojrzałam ostatniego banana w koszyczku na owoce, od razu wiedziałam, do czego muszę go wykorzystać. "Lody, lody, rano będą lody!". Tak więc dzisiaj, z samego rana, podaję je z delikatnym musem wykonanym z białego ryżu, w wersji pobudzającej: kawowej. Tak smaczne poranki mogłyby trwać bez końca.
Przepis (jedna porcja):
70g ryżu białego Britta
200ml mleka
szczypta cynamonu
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
+ 1 (zmrożony) banan
Banana zmrozić (włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę). Do rondelka wlać mleko. Dodać ziarenka wanilii, cynamon i kawę. Zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż i zamieszać, zmniejszyć ogień. Gotować według instrukcji na opakowaniu. Gotowy ryż zblendować na gładki mus. Ostudzić i przełożyć do pucharka. Zmrożonego banana zblendować. Wyłożyć na mus ryżowy. Wstawić jeszcze na chwilę do lodówki. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/kawowy-mus-ryzowy-z-bananowymi-lodami.html